IKC de ‘Kleine Kapitein’, Amsterdam

Bij de herontwikkeling van het industriële Cruquiusgebied te Amsterdam naar woon- en werkgebied heeft de voormalige gemeentewerf plaats gemaakt voor een integraal kindcentrum: basisschool en kinderopvang ineen. Ook komt in het nieuwe gebouw een gymzaal annex turnhal.

De naam ‘de Kleine Kapitein’ komt van het avontuurlijke kinderboek van Paul Biegel en verteld over een kind dat avonturen beleefd als kapitein van een schip dat gestrand is in de duinen. Wij stelden ons voor dat de ontwikkeling van het kind ook een avontuurlijke reis is en dat deze reis zich voornamelijk afspeelt op school! Een plek waar kinderen zich vrij en geborgen voelen om te spelen, te ontdekken en te ontwikkelen, net als de kleine kapitein op zijn schip. Dit werd het leitmotiv voor het ontwerp.

Het Kindcentrum staat in het hart van Cruquius-eiland, een van de oude havens in Amsterdam Oost. Het biedt ruimte aan een PO daltonschool, een kinderdagverblijf en twee gymzalen. In de oostelijke vleugel bevind zich de basisschool, deze heeft 17 lokalen gegroepeerd rond 3 leerpleinen verdeeld over drie lagen. Ieder leerplein heeft een eigen thema dat aansluit op de ontwikkeling van de kinderen. In de zuidelijke vleugel is op de begane grond het kinderdagverblijf gesitueerd met 6 groepen. Vanwege de doorlopende leerlijn met de basisschool stelt de centrale speelhal in verbinding met het leerplein voor de allerkleinste. De twee gymzalen zijn boven op het kinderdagverblijf gesitueerd. Een zaal is geschikt voor turnen conform de richtlijnen van het NOC*NSF.

De school is natuur-inclusief ontworpen door nestkasten voor vogels en vleermuizen en insectenhotels in de gevels op te nemen. Het voldoet aan BENG eisen en Frisse Scholen klasse B.
Het gebouw is afgelopen augustus 2021 in gebruik genomen en heeft de bijnaam ‘het zandkasteel’ gekregen. 

opdrachtgever
gebruikers


projectmanagement
start ontwerp
opgeleverd
oppervlakte
team


aannemer
constructie
installaties
bijzonderheden

STAIJ – Samen Tussen Amstel en IJ
DKC De Kleine Kapitein
Partou
Sport en Bos, Gemeente Amsterdam

Peter Kieft Projectmanagement
2018 
2021
4500 m2
Sjoerd Landman, Chantal van Dillen, Frank van Manen, Matteo Cozzi, Giussy Mazzarella, John Bosch, Iñigo Berriozabal, Teun Veelers.
Ontwerp: Quay architects
K. Dekker
Berkhout Tros
Sijperda Hardy
Frisse scholen, klasse B
BENG

Een film van Dekker bouw in samenwerking met de leerlingen van de Kleine Kapitein.