Leistenen huis Steigereiland

Gelegen aan de Jan Olphert Vaillantlaan op Steigereiland – vanuit Amsterdam het eerste eiland van IJburg. In de straat staan zes meter brede panden tegen elkaar aan en zijn 3 tot 5 bouwlagen hoog. Ieder pand is specifiek ontworpen, hierdoor krijgt de straat een gemêleerd en krachtig beeld. Het ontwerp is inmiddels gebouwd en in gebruik genomen door de bewoners, tevens gebruikers.

De studio’s bevinden zich vanwege zichtbaarheid en toegankelijkheid op de begane grond en de eerste verdieping, met ieder een oppervlak van 70 m2. In de bovenste drie lagen is de woning gesitueerd. Het trappenhuis verbind deze functies. Door de route van de eerste naar de tweede verdieping te draaien blijft de woning visueel gescheiden van de studio’s. De bordes-trap aan de gevel geeft het trappenhuis hoge monumentale ruimten en natuurlijk licht dringt ver de woning binnen.

De woonkamer en de open keuken beslaan twee verdiepingen en zijn gelegen aan het dakterras. Deze verdiepingen zijn verbonden middels een royale vide. De vide heeft een ‘shed-achtig’ daklicht waardoor prachtig strijklicht in de woning valt. De brede ramen geven vanuit de woonkamer een panoramisch uitzicht over het eiland, het water en de stad.

De compositie van de ramen worden gedicteerd door het achterliggende programma. De gevels zijn bekleed met een Zuid-Afrikaanse leisteen uitgevoerd in een (geschupte) Leuvense dekking welke zich doorzet in de dagkanten van de ramen. De aluminium kozijnen zijn ‘weg-‘ gedetailleerd. De plint is van gezoet Belgisch hardsteen. In ons afwisselende klimaat kleurt de gevel van sprankelend zilvergrijs tot mysterieus antraciet. Binnen zijn de trappen en plafonds in schoon beton uitgevoerd en contrasteren met de witte stukwerk wanden en de robuuste hekwerken gepoedercoat in een ‘Sablé Gris’. De combinatie van al deze materialen heeft het huis een aangenaam natuurlijke uitstraling en een licht industrieel accent.

Met gepaste trots kunnen wij u melden dat dit project is gepubliceerd in: ‘Townhouses’ van Andreas K. Vetter (ISBN 978-3-7667-1740-5, uitgeverij Callwey).

Foto’s: Verne